Contraatacs amagats

A TRAÏCIÓ!

Últimament m’estic aficionant a fer un parell de partides diàries a la sala de joc de Chessbase. Les faig a un ritme que no domino gaire -a cinc minuts sense increment- amb la intenció de millorar una mica uns reflexos malmesos per l’edat i, a més, mirar de fer més digeribles els meus eterns problemes temporals en partides clàssiques.

Tot cofoi per haver calculat una combinació prou complexa per a les meves capacitats, vaig rematar tal com havia pensat la següent posició:

Desconegut – Jo mateix (Chessbase 13/04/17)

M’explico: la dama negra -que acaba de prendre amb escac al rei el peó e3 des d’e7-, havia recolzat el cavall negre que havia viatjat des de g6 a h4 tot amenaçant una torre blanca a f3 que va recular a f1. Tot i adonar-me de l’amenaça sobre el meu estimat equí, vaig calcular la següent combinació que em va permetre decidir la partida al meu favor:

31.Rxh4 g5+ 32.Rh5 Rg7(?) 33.Af5(??) Th8+ 34.Rg4 Dxh3+ 35.Rxg5 Dh4# 0-1 (34…Th4++ encara és més ràpid)

Tan gran va ser la meva autoadmiració que vaig decidir guardar la partida. Com sempre, però, cal corroborar allò jugat amb qui en sap: ni més ni menys que sant Fritz gloriós. I, oh decepció!, resulta que tota la meva alegria se’n va anar en orris.Efectivament, 33.Af5?? del blanc és directament horrorosa i no només no em permet portar a terme el meu pla ans em podria haver fet mat en 8 jugades! Observem el diagrama:

Juguen les blanques i guanyen tot aprofitant l’agressiva situació del seu rei!

33.Txf7+!! Rxf7 obligada perquè si no es pren és mat a la darrera filera 34.Dh7+ Rf8 35.Tf1+ Df4 36.Txf4+ gxf4 37.Rg6!! Te6+ 38.Axe6 Re8 39.Dd7+ Rf8 40.Df7# 1-0

I, tururut, qui gemega ja ha rebut!. Sobta que un rei en posició tan precària col·labori de forma tan activa en l’atac blanc. Tot i que a la jugada 37 la partida ja està decidida per l’avantatge material, el monarca hi posa el toc de gràcia. Només em queda el consol del punt de la partida… ben poca cosa…

About naibarea

Sóc llicenciat en Humanitats i, ara mateix, em dedico a la docència, tot i que no a jornada complerta. Tot i que Caissa no m'ha afaravorit amb l'ensenyament dels seus secrets més pregons, sóc un enamorat dels escacs en gairebé tots els aspectes, per bé que m'interessa més els seus vessants humanístics i culturals.
This entry was posted in de scacciis. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *