Alegries i tristeses

ALEGRIES I TRISTESES

En perdre la meva primera partida als meus tendres 14 anys ja vaig comprovar que no seria campió del món. Certament, poc abans, m’ho havia cregut. Sí, sí, de les meves primeres 12 partides oficials no n’havia perdut cap! Poc després del desengany vaig veure que la meva singladura pels escacs competitius seria atzarosa, amb alegries per les victòries i amb tristeses per les derrotes; més o menys meitat a meitat. Sempre, però, com moltes coses a la vida, les alegries d’uns són les tristeses dels altres.

El fragment de partida que exposo avui correspon, de ben segur, a l’encontre més important que he jugat en ma vida. Correspon a la final nacional de 1a categoria provincial entre els campions dels diferents grups, en aquest cas Vall del Tenes – Peón Doblado. Jo defenia el setè tauler del primer i m’enfrontava, amb blanques, al Jose Archilla. El meu rival va dominar la primera fase de la partida i va col·locar de forma agressiva -però un xic lenta- les seves peces contra el meu en principi desemparat enroc. Per la meva banda, vaig haver-li de buscar les pessigolles al cantó dama, tot confiant que la seva acumulació de peces al flanc reial fos contrarestat per alguna amenaça seriosa al sector femení abans no em fes escac i mat.

En el diagrama que ve, les negres acaben de jugar 28…Tef6? renunciant, en principi, a un prometedor 28…Ch3+. Sembla que les blanques, amb uns alfils closos entre cadenes de peons, tinguin poca cosa a fer. Ara bé, els peons avançats del flanc de dama i una secreta feblesa negra a la seva primera filera fa que comenci una llarga sèrie de jugades gairebé forçades que em conduiran a l’alegria:

Barea,J  – Archilla,J Lliga catalana (final 1a prov.), 14.05.2017

 

29.b6! axb6 30.cxb6! Dd7 31.Axe7 Dxe7 En aquest punt, sembla que fer escac amb el cavall tant a h3 com a f3 sigui més perillós que la textual, Fritz, però, ens treu de dubtes:[31…Ch3+ Fritz 5.32: 32.Axh3 Dxh3 33.f3 exf3 34.Df2 Te6 35.Ad8 Te8 36.Ac7 Ta8 1.56/14 ; 31…Cf3+ Fritz 5.32: 32.Axf3 exf3 33.Da6!! bxa6 34.b7 Dxe7 35.b8D+ Df8 36.Dxf8+ Rxf8 1.44/14 ] És bella la segona variant (en cursiva) amb sacrifici de dama inclòs! 32.a6 Dd8?? 32…Td6 o 32…Cf3+ encara aguantaven en posició precària. La jugada textual perd en una desena de jugades no gens difícils de veure. 33.axb7!…

Molt més forta que 33.a7… realment el peó doblat a la columna b és potentíssim. Seguim… 33…Db8 34.Da6 34.Ta1! encara és més contundent. 34…Te6 Les torres negres corren i corren per tal de reincorporar-se a la defensa de la primera filera, però ja és massa tard. Als escacs, moltes vegades, se sol perdre per un temps… desgraciadament per a les negres, aquest és el cas… 35.Da8 Te8 36.Ta1 The6 37.Dxb8 Txb8 38.Ta8 Tee8 39.Txb8 Txb8 40.Ta1 g6 41.Ta8! 1–0 (Posició final)

Les negres no només tenen un peó de menys, sinó que els dos peons doblats tindran la vara de general en un no res! Alegries pels uns i tristeses pels altres… la vida.

About naibarea

Sóc llicenciat en Humanitats i, ara mateix, em dedico a la docència, tot i que no a jornada complerta. Tot i que Caissa no m'ha afaravorit amb l'ensenyament dels seus secrets més pregons, sóc un enamorat dels escacs en gairebé tots els aspectes, per bé que m'interessa més els seus vessants humanístics i culturals.
This entry was posted in de scacciis. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *