I, després, què?

I, DESPRÉS QUÈ?

Els problemes d’escacs són, i tant!, la poesia del nostre joc i els problemes compostos la seva sublimació. Pocs plaers més gratificants que resoldre tàcticament una partida amb un sacrifici o maniobra amagada, pot tenir un amant del nostre joc. Una posició d’aquelles d’enunciat ostentós: LES BLANQUES JUGUEN I GUANYEN, i ser jo mateix el blanc i qui guanya.

Generalment, la primera jugada de la combinació guanyadora no sol estar gaire amagada. L’entrellat rau en calcular i veure clar les jugades que venen. El problema que us mostro l’he trobat en un vetust llibre: Torán, R. (1975) Problemas de ajedrez 4. Barcelona: Ed. Bruguera (pàg. 13, núm. 7, llibre de 80 pts!, 0,48€ vaja). La posició prové, segons l’autor, de la partida Sommer – Findelson, jugada a Chemnitz (Alemanya, antiga DDR) el 1947 i jo, francament, no el vaig saber resoldre!

Observem la posició; si bé les blanques tenen un peó de més i peons avançats i passats a les columnes g i h, aquests semblen del tot ben vigilats: l’alfil i el rei negres resten amatents a les seves malèvoles intencions. A més, el peó blanc de d4 resta amenaçat i, tard o d’hora, el peó negre de la columna b pot resultar perillós. A tot això cal afegir-hi les ancestrals pacífiques intencions dels alfils de colors canviats.

Sí, 1.h7… salta a la vista, però a la prohibició de prendre amb el rei, la tasca pot efectuar-la sense cap mena de problema el trist alfil negre. Així doncs, cal fer 1.h7… o, potser 1.Ac5… defenent d4? En general, qui proposa la posició no sol estar per orgues i exigeix jugades amb resposta única. Per tot plegat, sí, la primera jugada és 1.h7!…, però, per què li posem un signe d’admiració si 1…Axh7 ho atura tot? Vinga, vinga, què segueix? I, a la bona jugada, què cal continuar?

Efectivament, com a jugadors excelsos que sou, no us ha costat gens de veure (al contrari que a mi!) tota la seqüència:

1.h7! Axh7 2.Th6+!!… magnífic i amagat! 2…Rf7 [2…Rxh6 3.g8D++-] 3.Txh7… guanya material i aquí acaba el problema, però encara cal seguir amb cautela [3.Txh7 Txd4+ 4.Re3 Td1 5.Th6! (jo havia proposat 5.Th8 Tg1 que dificulta una mica la tasca) 5…Te1+ 6.Rf4 d4 7.Txe6 Rg8 8.Th6 Tg1 9.Th8+ Rf7 10.e6++-] 1–0

About naibarea

Sóc llicenciat en Humanitats i, ara mateix, em dedico a la docència, tot i que no a jornada complerta. Tot i que Caissa no m'ha afaravorit amb l'ensenyament dels seus secrets més pregons, sóc un enamorat dels escacs en gairebé tots els aspectes, per bé que m'interessa més els seus vessants humanístics i culturals.
This entry was posted in de scacciis. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *