Lliga catalana ronda 5

UN BALDEIO DE CONSIDERACIÓ.

En català popular, potser antic i no normatiu, existeix la paraula baldeio –a l’estil de la castellana baldeo– per a indicar l’activitat consistent en netejar i endreçar a fons un espai brut i desordenat. A Taradell, en la jornada equatorial de lliga catalana, en vaig patir un de vint jugades a mans del Jordi Lázaro que feia força temps que no em passava.

Lázaro,J – Barea,J
Lliga catalana prov pref. (5), 19.02.2018

Efectivament, si una cosa solc jugar bé és l’obertura. Rarament hi quedo sorprès i encaro les primeres jugades del mig joc amb, com a mínim, la igualtat. No va ser pas aquest el cas. Un parell d’imprecisions meves van ser castigades contundentment amb una captura ben estètica de la senyora dama del meu cor. Tot patint-ho personalment, vegem-ho:

Som al moviment 16 i les blanques acaben de jugar 16.a4-a5:

Sens dubte, la millor jugada del negre és 16…Dd8 que mena a una posició extremadament precària però, en principi, defensable. Òbviament, arraconar la dama amb 16…Da7, tal com vaig fer condueix a la tragèdia immediata. La partida continuà: 16… Da7? [16…Dd8 17.b4 f5 18.Ag5 Axd4 19.Txd4 Ce4 20.Axe4 fxe4 21.Dxe4+-] 17.Ae3 Da8? 18.b4! Cd7? 19.Ce6! Ce5 20.Cc7!! Af5 21.Db3 1-0 A la senyora dama del meu cor ja només cal que li cantin les absoltes. Mirem-ho en el següent cruel diagrama:

Jugada 20 i mouen les negres… la vida, de vegades, és dura. Felicitats, Jordi!

About naibarea

Sóc llicenciat en Humanitats i, ara mateix, em dedico a la docència, tot i que no a jornada complerta. Tot i que Caissa no m'ha afaravorit amb l'ensenyament dels seus secrets més pregons, sóc un enamorat dels escacs en gairebé tots els aspectes, per bé que m'interessa més els seus vessants humanístics i culturals.
This entry was posted in de scacciis. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *