Bellesa i poder

ELEGANTIA IMPERIVMQVE

L’Alfonso Chavero i el seu pare són membres actius i estimats del C.E. Vall del Tenes. L’Alfonso, a més de ser un jugador entusiasta i de no tenir un no per a ningú, ha progressat de manera exponencial en els dos o tres anys que fa que el conec. Ser un sac de nervis fa que el seu joc se’n ressenti i, algunes vegades, hagi de retre el seu rei per aquest motiu.

Vaig copsar la seva força al darrer torneig de final de curs que vam celebrar a Sant Simple el mes passat: em va guanyar de forma neta i contundent una defensa índia de rei que jo creia dominar molt més que no pas ell. Tot i que, al final, li vaig voler posar un parell d’hams en forma de  mat ofegat, ell, de cap manera, se’ls va empassar, tot i que no eren pas evidents.

La posició que us exposo correspon a una partida totalment informal i pot ser que en els peons del flanc femení d’ambdós bàndols hi hagi alguna errada. Sense la severa parafernàlia de la competició oficial, sense la cotilla del sr. ELO, i amb el plaer de jugar als escacs amb gent coneguda i apreciada, moltes vegades Caissa et permet la creació de bellesa en una sola i contundent jugada. És el cas de la meva partida amb l’Alfonso. Serveixi una mica com a venjança de la derrota a Sant Simple, com a contribució als atributs de la bellesa i com a reconeixement a una persona simpàtica i propera. Espero que no s’enfadi…

Chavero,A – Barea,J (Partida lleugera, 06.07.2018)

Potser no és difícil de veure però dir les negres juguen i guanyen en aquesta posició sembla, en principi i a primer cop d’ull rar. Ara bé, si observem amb més deteniment veurem que la posició blanca té alguns forats:

  • Les peces blanques estan descoordinades.
  • L’alfil de quadres negres esta clavat a la dreta.
    L’alfil de quadres blancs no està protegit i resta en un quadret a distància exacta d’un doble de cavall rei-dama.
LES NEGRES JUGUEN I GUANYEN

1…Cf4!! Alça-la Manela! Ni la torre pot prendre el cavall pel doble d’alfil que guanya la dama blanca! Les peces clares perden, tirant curt un dels dos alfils! Bellesa i poder tal com diu, en llatí, el títol del present article. 0-1

About naibarea

Sóc llicenciat en Humanitats i, ara mateix, em dedico a la docència, tot i que no a jornada complerta. Tot i que Caissa no m'ha afaravorit amb l'ensenyament dels seus secrets més pregons, sóc un enamorat dels escacs en gairebé tots els aspectes, per bé que m'interessa més els seus vessants humanístics i culturals.
This entry was posted in de scacciis. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *